☰ Menu

+90 232 425 4943

Amerika Konsolosluk Resmi Web Sitesi: https://tr.usembassy.gov/tr/visas-tr/

Amerika Vize Başvurusu Slider 5 Amerika Vize Başvurusu Slider 7 Amerika Vize Başvurusu Slider 1 Amerika Vize Başvurusu Slider 2 Amerika Vize Başvurusu Slider 3 Amerika Vize Başvurusu Slider 4 Amerika Vize Başvurusu Slider 6 Amerika Vize Başvurusu Slider 8

Amerika Üniversite Eğitimi

 

Federal bir anayasal cumhuriyet olan Amerika Birleşik Devletleri üniversite ve dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 3600’den fazla yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Bunların 2100’den fazlası lisans, 1500’den fazlası 2 yıllık ön lisans programı bulunmaktadır. Köklü bir üniversite eğitim sistemine sahip olan Amerika’da eğitim yerel yönetimlere aktarılmıştır. Amerika’daki her eyalet kendi eğitim sistemini belirleme hak ve sorumluluğuna sahiptir. Bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri’mde 50’den fazla farklı eğitim sistemi bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversite eğitim sistemi genel olarak 3 kategoriye ayrılmaktadır. İki yıllık ön lisans programları/meslek yüksekokulları (Junior or Community Colleges – Vocational Technical Institutions), Lisans eğitimi veren yüksek okullar (Colleges), Amerika’da Community College (ön lisans) Eğitimi veren üniversitelerden oluşmaktadır

Temel dersleri (ilk iki yıl dersleri), entegre eğitim programlarını, en çok öğrenciye sahip olan bölümleri, İngilizce yeterlilik seviyelerini inceleyin. Amerika’daki üniversiteler Ağustos ve Eylül’ün ilk yarısında başlamaktadır. Ders yılı ise Türkiye’deki gibi Haziran’da biter. Amerika’da birçok üniversitede devam zorunluluğu bulunmaktadır. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler başvuru sürecini 6 ay-1 yıl önceden başlatmalıdır.

Amerika’da eğitim maliyeti Amerika’da gidilecek eyalete, üniversite ve bölüme göre değişiklik göstermektedir. Amerika’da YÖK onaylı bir üniversite eğitimi almanın maliyeti Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin birçoğuyla eşdeğerdir.

Amerika Üniversite eğitiminin ön şartlarından biri öğrencinin İngilizce dil yeterliliğidir. Öğrenci üniversite eğitimi süresince dersleri anlayabilecek, takip edebilecek, sınav sorularını cevaplayabilecek İngilizce bilgisine sahip olması gerekmektedir. Amerika üniversiteleri için İngilizce dil bilgisi TOEFL veya IELTS dil sınavıyla ölçülmektedir.

Öğrencinin Amerika’da bir üniversiteye kabul edilmesi için Türkiye’deki öğrenim dönemlerindeki not ortalamasının yeterli olması beklenmektedir. Lisans eğitimi için başvuran öğrenciden lise, yüksek lisans için başvuran adaydan lisans mezuniyet belgesi ve transcript talep edilir. Amerika’daki birçok üniversitede en az B (10 üzerinden 7.5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması şartı aranmaktadır.

Amerika’daki üniversiteler, öğrencinin daha önce derslerini aldığı öğretim görevlileri tarafından şahsen yazılmış, öğrencinin başarısını, yeterliliğini, sosyal faaliyetlerini belirten referans mektubunu da ön koşul olarak talep edebilmektedir.

Amerika F1, F2 vize talebinde bulunan öğrenci Amerika Konsolosluğu görevlilerini öğrenimi süresince masraflarını nasıl karşılayacağını destekleyici belgeleri başvuru dosyasına eklemelidir. Öğrencinin ailesinin gelir döküm belgeleri, banka hesap cüzdanı fotokopisi veya mal/mülk belgeleri finansal teminat belgeleri arasında sayılabilir. Amerika’da üniversite eğitimi alacak yabancı öğrenci Amerika seyahati öncesinde sağlık ve diş sigortasını yaptırmayı unutmamalıdır. Amerika’daki özel okulların çoğu akademik yeterliliğe sahip yabancı öğrenciye maddi destek vermektedir. Başvurulan üniversitelerin internet sitelerinden detaylı bilgi edinilebilir. Amerika’da bazı okullar kombine dal eğitim programını veya üç yıllık programı uygularlar. Bu programlar aracılığıyla öğrenciler mezuniyetleri için başarıyla tamamlanması gerekli olan dersleri 4 yıl yerine 3 yılda bitirebilirler.

Amerika’daki birçok üniversite bir dönemde alınabilecek ders kredisi için sabit ücret talep etmektedir. Bu durumda yabancı öğrencinin bir dönemde alabileceği maksimum krediyi alması finansal yönden yararına olacaktır. Amerika’daki üniversitelerden bazıları yabancı öğrenciler için süreli iş imkanı sunar. Öğrenci isterse haftalık çalışma saatini aşmamak, derslerini ihmal etmemek, kampüs içinde çalışmak şartıyla çalışabilir.

Amerika’da müşterek eğitim programı (cooperative education) yabancı öğrencilere aynı anda çalışma ve okuma imkanı sunar. Yabancı öğrenci bunun gibi opsiyonlardan faydalanarak eğitim masraflarının bir kısmını okurken karşılayabilir.

Amerika’daki üniversitelere başvuruların en geç 6 ay öncesinden tamamlanmış olması gerekmektedir. Bazı üniversiteler bir yıl öncesinden başvuruları değerlendirir. Başvurduğu üniversiteden kabul alan öğrenci okuldan aldığı akseptans belgesini Amerika Konsolosluğuna ibraz etmelidir.

Amerika Community College

Amerika’da da Türkiye’de olduğu gibi dört yıllık üniversitelerin dışında iki yıllık yüksek okullar (Community College) bulunmaktadır. Bir Community College mezunu 3. ve 4. yıllar için lisans eğitimi tamamlanabilir. Community College’lara girmek daha zahmetsizdir. Amerika’daki çoğu üniversitede iki yıllık yüksek okullardan mezun olan öğrenciler 4 yıllık üniversitelerin çoğuna doğrudan kabul edilirler.

Amerika’daki Community College ismindeki iki yıllık yüksek okulların büyük çoğunluğu bölgesel olarak idare edilmektedir. Community College’lar lisans hayatına atılmanın alternatif yollarından birisidir. Bu okulların amacı teknik alanda eğitim vermek, 3 veya 4 dört yıllık olan lisans programlarına öğrencileri hazırlamaktır. Amerika’daki ders kredileri üniversiteler arasında transfer edilebildiğinden öğrenci 2 yılın sonrasında 4 yıllık lisans programına geçebilirler.

Amerika’daki 4 yıllık bir üniversiteye doğrudan kabul edilmesi için öğrencinin TOEFL ve SAT sınavlarına girmesi gerekmektedir. Yabancı öğrencinin İngilizce seviyesi TOEFL ve SAT sınavlarını geçmek için yeterli olması gerekmektedir. Öğrenci Amerika’da YÖK denkliği olan bir üniversiteyi bitirdikten sonra hem Türkiye’de hem de Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilir. Avrupa Birliği diplomaları ABD, Kanada ve Avustralya tarafından da tanınmaktadır. Amerika’da eğitim alan öğrenciler kişisel gelişim, özgüven ve İngilizce yeterliliği açışınsan pek çok avantaj sağlar. Yeni bir kültürü tanıma imkanı öğrencinin bağımsız, yurt dışında da iş hayatına hazırlıklı olarak mezun olmasını sağlamaktadır.

Amerika’da Master

Türkiye’den bir öğrencinin Amerika’da master programına başvuru yapabilmesi için Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programında mezun olmaları gerekmektedir. Master dereceleri M.A. (Master of Arts), M.S. (Master of Science) ve M.B.A. (Master of Business Administration) programları, çoğunlukla iki yıl süren bir eğitimin sonucunda edinilir.

Master of Business Administration, M.B.A. Master of Fine Arts – M.F.A. Master of Arts in Education programlarına yabancı öğrencinin mastera kabulündeki en önemli faktörler, lisans sürecinde aldığı derslerdeki başarısı ve öğrencinin Amerika’daki lisansüstü programlarına olan uyumudur. Amerika’daki yüksek lisans kabul ön koşulu öğrencinin lisans not ortalamasının 4 üzerinden en az 3, 10 üzerinden en 7.5 not ortalamasıdır. Bunların dışında öğrencinin İngilizce yeterliliğine, meslek testlerinin sonuçlarına ve referans mektuplarının gerçekçiliğinin de etkisi vardır.

Amerika’daki pek çok üniversitede master eğitimi için TOEFL’ın dışında GRE ya da GMAT sınavlardan yeterli puanın alınması koşulu bulunmaktadır. GMAT sınavına (Graduate Management Admission Test) Amerika’da İşletme Master’ı (MBA) yapmak isteyen kişiler girmelidir. GMAT sınavının dili İngilizce’dir. Sınavın amacı MBA masterı için başvuruda bulunan öğrencinin sayısal, analitik, sözel yeteneğini belirlemek ve öğrencinin okuduğunu anlama ve yorumlama seviyesini belirlemektir. GRE (Graduate Record Examinations) sınavı mühendislik alanında master yapmak isteyenlerin müracaatta bulunması gereken bir sınavdır.

Amerika’daki Üniversiteler

Üniversite eğitiminde tüm dünya ülke vatandaşlarının en çok tercih ettiği ülkelerden biri Amerika’dır. Amerika’da binlerce yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 3600’den fazla yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden bazıları ve bağlı bulundukları eyaletlerin kısaltmaları aşağıda listelenmiştir:

  • Williams College-MA

  • Princeton University-NJ

  • Amherst College-MA

  • Massachusetts Institute of Technology-MA

  • Stanford University-CA

  • Swarthmore College-PA

  • Harvard University-MA

  • Claremont McKenna College-CA

  • Yale University-CT

  • United States Air Force Academy-CO

  • Wellesley College-MA

  • Columbia University-NY

  • Haverford College-PA

  • Wesleyan University-CT

  • Whitman College-WA

  • Pomona College-CA

  • Northwestern University-IL

  • California Institute of Technology-CA

  • University of Chicago-IL

  • Carleton College-MN

  • Harvey Mudd College-CA

  • Vassar College-NY

  • Centre College-KY

  • Rice University-TX

  • Middlebury College-VT

  • Boston College-MA

  • Colgate University-NY

  • United States Naval Academy -MD

  • Dartmouth College-NH

  • Colby College-ME

  • Kenyon College-OH

 

 
 

ABD İstanbul Başkonsolosluğunu oluşturan Amerika Birleşik Devletleri hükümet kurumları bir takım halinde çalışarak Amerikan ve Türk hükümetleri ve milletleri arasındaki ilişkileri desteklemektedir.

Bu kurumlar Amerika’nın Türkiye ile ilişkilerini icra eder, faal bir kamu diplomasisi programı yürütür, Amerikan vatandaşlarına konsolosluk hizmeti ve ABD’ye seyahat etmek ya da göçmenlik şartlarını yerine getirmek isteyen Türkiye ve diğer ülke vatandaşlarına vize hizmetleri sağlar ve iki ülke arasında ticaret ve yatırımı teşvik eder.

Çeşitli çok taraflı kuruluşlar aracılığıyla müşterek siyasi, ekonomik ve güvenlik menfaatlerimizi korumak üzere mevkidaşları ile birlikte çalışma yürütür.

ABD Temsilciliklerinin görevleri arasında aynı zamanda Türkiye’de yaşayan/çalışan ya da Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan vatandaşları ve kuruluşlarına da yardım etmek de vardır.

İstinye Mahallesi, Üç Şehitler Sokak No.2
İstinye 34460 - İstanbul / Türkiye
Telefon: (90) 212-335 90 00

Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye Temsilciliğinin amacı, Amerika Birleşik Devletleri’nin ve Türkiye’deki vatandaşlarının hedeflerini teşvik etmek ve menfaatlerini korumaktır. Bizler, Amerika Birleşik Devletleri’ni Amerikalı vergi mükelleflerinin gurur duyacağı biçimde temsil etmeye gayret etmekteyiz.

ABD Temsilciliğinin amaçları arasında ayrıca Türkiye’de yaşayan ve çalışan ya da Türkiye’yi ziyaret eden Amerikan vatandaşları ve Amerikan kuruluşlarına yardımcı olmak da vardır.

 ABD Ticaret Bakanlığınca “Yükselen Büyük Pazar” olarak tanımlanmış 10 ülke/bölgeden biri olan Türkiye’de Amerikan ticari menfaatlerini teşvik etmek üzere çalışmalar yürütmekteyiz.

Türkiye’nin laik, demokratik bir cumhuriyet olarak başarılı olması Amerika Birleşik Devletleri için önem taşımaktadır. Bu bakımdan, ABD’nin Türkiye Temsilciliğinin günlük çalışmaları üç temaya bağlı olarak şekillenmektedir:

Amerika Birleşik Devletleri, Türk demokrasisini ve toprak bütünlüğünü desteklemektedir.

 Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ile müşterek menfaatlerimize dayalı güçlü bir güvenlik ortaklığını desteklemektedir.

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin ekonomik başarısını desteklemektedir.

Bunlara ek olarak ABD, Türkiye’de gelişmiş bir demokrasi ve insan haklarının korunması adına sesini yükseltmektedir. Türkiye ve Yunanistan arasında daha iyi ilişkilerin ve Kıbrıs meselesinde adil ve sağlam bir çözüm sağlanması için çalışmalar yapıyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye ayrıca terörle mücadelede; Orta Doğu’da, Balkanlar’da ve Kafkasya’da barış arayışında; uyuşturucu ticareti ve kara para aklamayla mücadelede; Hazar havzasındaki petrol ve gazı boru hatlarıyla Türkiye üzerinden dünya piyasasına sunmak ve savunma alanında yakın işbirliğimizi korumak üzere birlikte çalışmaktadır.

110 Atatürk Blvd.
Kavaklıdere, 06100 Ankara - Turkey
Phone: (90-312) 455-5555
Fax: (90-312) 467-0019

Konsolosluk, Türkiye misyonunun hedeflerine birkaç şekilde katkıda bulunmaktadır: en önemlisi, bölgemizde bulunan Amerikan vatandaşlarına koruma ve hizmetler -pasaport işlemleri, doğum belgeleri ve diğer resmi dokümanları – sağlamaktadır.

Ek olarak, Konsolosluk, eğitim ve kültür gibi ortak ilgi alanlarımızla ilgili çalışmalar yaparak A.B.D.-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye katkıda bulunmaktadır. Konsolosluk aynı zamanda, Ankara’da temsilcilikleri bulunan A.B.D. Dış Ticaret Müsteşarlığı ve A.B.D. Tarım Müsteşarlığı ile ortak çalışma içerisinde, ticaret ve ekonomik ilişkileri de geliştirmeyi hedeflemektedir.

Bunlara ek olarak, A.B.D. Türkiye’deki demokrasinin gelişmesi ve insan haklarının korunması konularını dile getirmektedir.

Bu hedeflere ulaşmak için, dünyadaki diplomasi pratiğine uygun bir şekilde, Konsolosluk çalışanları bölgedeki politik ve ekonomik gelişmeleri, hükümet ve sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerle düzenli olarak görüşmek suretiyle, takip ederler.

Girne Bulvarı No: 212 Güzelevler Mah.
Yüreğir, Adana - TÜRKİYE
Tel: (90) (322) 455-4100
Faks: (90) (322) 455-4141